Sunday 20 October 2013

Harry Potter - Piwo Kremowe

Bez zbędnego rozpisywania się, wracamy dzisiaj z szybką wizytą do magicznego świata Harry'ego Pottera. Oprócz soku dyniowego niezwykle popularnym napojem serwowanym w pubie Pod trzema Miotłami było piwo kremowe. Napój zawierał tak niewielką ilość alkoholu, że upić się mogły nim jedynie skrzaty. Ja mam dla Was przygotowany przepis bez alkoholu, jeśli jednak chcemy dodać mu trochę 'ciepełka' wystarczy uzupełnić przepis rumem :)

Oryginalne angielskie i amerykańskie przepisy oparte są na bazie cream sody - słodkiego gazowanego napoju o mocnym waniliowym aromacie. Można go z pewnością znaleźć w sprzedaży internetowej nie jest to jednak napój popularny ani też łatwo dostępny w Polsce, dlatego zastąpić go możemy mineralną wodą gazowaną z dodatkiem łyżeczki ekstraktu wanilii i słodzika.



Piwo Kremowe






Składniki:


650ml Cream Soda, lub gazowana woda mineralna z wanilią i słodzikiem
1 czubata łyżka brązowego cukru
2 łyżki wody
100ml śmietanki 30%
pół łyżeczki olejku rumowego
3 łyżki masła ( temperatura pokojowa)
kilka kropli octu jabłkowego








Przygotowanie:


  1. W małym rondelku mieszamy cukier z wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim gazie, gotujemy ok. 2 min. ciągle mieszając, aż cukier się zupełnie rozpuści. Zdejmujemy z palnika.
  2. Do rozpuszczonego cukru dodajemy masło, ocet i 50ml śmietanki, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olejek i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do pozostałej śmietanki dodajemy 2 łyżki cukrowej mikstury i lekko ubijamy, na tyle, by lekko zgęstniała ale nie była zupełnie sztywna.
  4. Pozostały syrop rozdzielamy między 4 małe szklaneczki, zalewamy sodą lub wodą mineralną zostawiając odrobinę miejsca na śmietankę, mieszamy do połączenia napoju z syropem.
  5. Na wierzch nakładamy 1-2 łyżki ubitej śmietanki. Gotowe!


Napój jest bardzo słodki dlatego warto przygotować niewielkie porcje, bo możemy nie dać mu rady ;)








Smacznego! I pamiętajcie, żeby po przygotowaniu pochwalić się efektami Waszej pracy przy pomocy małego żółtego przycisku, który znajdziecie poniżej :)






10 comments:

  1. wow, wygląda świetnie :) no i wreszcie przepis, który nie jest na bazie mleka. może się na nie skuszę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam, bo smakuje nieziemsko, a śmietankę z tym syropem mogłabym zjadać wiadrami ;)

      Delete
    2. Mam pytanie . Czy to jest prawdziwy przepis z Harrego Pottera ? :)

      Delete
    3. :) prawdziwy przepis jest tak pilnie strzeżony, że mugol nie ma szans go poznać niestety. J.K. Rowling powiedziała, że wyobraża sobie jego smak jako nieco mniej słodki niż butterscotch, czyli coś bardzo zbliżonego do toffi. Piwo kremowe w świecie Harrego w Orlando smakuje jak cream soda, i było testowane przez pisarkę, więc mam nadzieję, że moja wersja jest dosyć bliska oryginałowi :)

      Delete
  2. Przepis wygląda cudownie, podobnie jak zdjęcia ^^
    Jedno pytanko tylko: w jakich proporcjach (tzn. ile czego) robi się cream sodę i czy chodzi o słodzik sztuczny...?
    Z góry dzięki ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znalazłam przepis z wykorzystaniem cukru: 240ml wody, 200g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Cukier trzeba rozpuścić z wodą po czym zdjąć z gazu i dodać ekstrakt. Tak powstały syrop schładzamy. Rozrabiamy z wodą w proporcjach 30ml syropu na szklankę wody gazowanej (330ml). Najlepiej dodać jeszcze kostki lodu :)

      Delete
  3. Czy to co jest w kroku 2 dodajemy do tego cukru rozpuszczonego z wodą z 1 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, dokładnie. Trochę skrót myślowy zastosowałam, już poprawiam :)

      Delete
  4. Super przepis, dzisiaj spróbowałam i jest nieziemskie, ale starałam się zrobić nieco mniej słodkie ;)

    ReplyDelete
  5. mam pytanie, czy olejek rumowy jest konieczny?

    ReplyDelete