Saturday 5 October 2013

Służące (The Help) - Kurczak Minny

Kolejna specjalność Minny to kurczak, którego przygotowania uczy jedną z białych pań domu. Jest to jedno z charakterystycznych dla południowej części USA dań, któremu towarzyszy zwykle ugotowana kolba kukurydzy i sałatka Coleslaw.

Sekretem Minny w przygotowaniu kurczaka jest wcześniejsze namoczenie go w kefirze, co sprawia że mięso pozostaje niesamowicie miekkie i nie wysycha podczas smażenia. Zgodnie z jej przekonaniem cząstki kurczaka powinny spędzić w kefirze czas co najmniej dwóch programów telewizyjnych.

"Soak the chicken in buttermilk for at least two viewings of daytime tv, preferably As The World Turns"

Zamiast klasycznego Coleslawa mam ciekawą alternatywę z brukselek i bardzo proszę nie stwierdzać 'o fuuuu brukselki' bo będziecie naprawdę zaskoczeni :)


Zaczynajmy zatem!





Kurczak wg przepisu Minny


Składniki: (na 3 porcje)

6 udek kurczaka
500ml kefiru
przyprawy: papryka, sól, pieprz, jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki to śmiało można użyć chilli lub pieprzu cayenne
1 jajko
mąka
bułka tarta  
olej do smażenia











świeże brukselki  - ok.10szt
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
 kawałek boczku lub bekonu (ja użyłam 3 plastry bekonu)
1 szalotka
odrobina soku z cytryny


 3 kolby kukurydzy








Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od marynaty. Mieszamy kefir z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ewentualnymi pikantniejszymi dodatkami, zalewamy miksturą kurczaka i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Spokojnie można przygotować to rano a wyciągać dopiero w porze obiadowej.
  2.  Brukselki siekamy surowe, dodajemy posiekaną cebulkę, boczek lub bekon kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy majonez, śmietanę, skrapiamy sokiem z cytryny.  
  3. Kolby kukurydzy gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
  4. Mieszamy mąkę z bułką tartą w proporcjach 1:1. Kurczaka wyciągamy z marynaty. Obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Rozgrzewamy  olej na patelni i smażymy kurczaka na średnim ogniu obracając co kilka minut aż usyka ładny brązowy kolor. Jeśli nasze udka są duże, możemy jeszcze dla pewności, że mięso jest gotowe włożyc je na 5-10min do rozgrzanego piekarnika. 
  5. Podajemy z połówkami kukurydzy i surówką z brukselek.


Nie ma problemu jeśli wyszło więcej niż byliście w stanie od razu zjeść. Tak przygotowany kurczak jest bardzo smaczny także jako zimna przekąska następnego dnia.





 Smacznego!








No comments:

Post a Comment