Sunday 17 November 2013

Kosogłos (Hunger Games) - Gulasz wołowy

Szybki pościk z trzeciej części trylogii. Trochę nie po kolei, ale ze względu na kinową premierę drugiej części w przyszłym tygodniu, zostawiłam Wam na koniec prawdziwą ucztę. A dzisiaj gulasz wołowy, który bohaterowie jedzą w dystrykcie 13.



' I'm starving and the stew is so delicious - beef, potatoes, turnips and onions in a thick gravy - that I have to force myself to slow down. All around the dining hall, you can feel the rejuvenating effect that a good meal can bring on. The way it can make people kinder, funnier, more optimistic, and remind them it's not a mistake to go on living. It's better than any medicine.'



Gulasz wołowy


Składniki:

1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki prapryki
500g wołowiny pokrojonej w kostkę
1 łyżka mąki
300ml wody
1 nieduża cebula
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu wołowego
2 ziemniaki
2 marchewki 
2 rzepy
3-4 gałązki świeżego tymianku
1 duży pomidor



Przygotowanie:

  1. Podsmażamy mięso do zbrązowienia na oliwie z mieszanką soli, pieprzu i papryki. Dodajemy wodę, tymianek (listki bez gałązek), cebulę, koncentrat pomidorowy i pokruszoną kostkę wołową. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  2. Dodajemy ziemniaki, marchewki, rzepy i pomidora pokrojone w kostkę, przykrywamy i znowu dusimy przez około godzinę aż warzywa i mięso będą miękkie. Około 10 minut przed końcem dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Sos będzie teraz gęstniał i musimy uważać by się nie przypalił, mieszając dosyć często.
  3. Podajemy z pieczywem.




Smacznego!








    No comments:

    Post a Comment