Monday 20 January 2014

Popeye - Makaron ze szpinakiem

W tym miesiącu mija 85lat od kiedy postać Popeye'a pojawiła się poraz pierwszy na łamach komiksu autorstwa Elzie Crisler Segar'a. Początkowo mało istotny wątek marynarza szybko zyskał popularność, by ostatecznie zawładnąć czytelnikami do reszty. Popeye stał się tytułowym bohaterem komiksu, a w późniejszych latach także serialu animowanego. 



Thimble Theatre z 17stycznia 1929r., w którym po raz pierwszy pojawiła się postać Popeye'a



Popeye ma bardzo porywczą naturę i lubi bójki, w których zyskuje przewagę nad przeciwnikami dzięki zjedzeniu pewnego warzywa... To szpinak daje mu niezwykłą siłę i pozwala pokonać rywali. Taki zabieg miał najprawdopodobniej na celu spopularyzowanie znienawidzonego przez dzieci warzywa, które jest bardzo bogate w witaminy i sole mineralne. 

Udało mi się całkiem niedawno upolować książkę kucharską inspirowaną przygodami Popeye'a i jego przyjaciół autorstwa Josephine Bacon.





Sama książka kucharska jedynie luźno nawiązuje do komiksu. Znajdziemy w niej kilka przepisów na dania zawierające szpinak, ale także całe mnóstwo innych ciekawych i w większości całkiem zdrowych przysmaków. Podzielona jest na działy według rodzajów przepisów (śniadania, sałatki, zupy, dania główne, makarony czy słodkości to tylko część z nich), dzięki czemu jest bardzo przejrzysta. Do tego pełno w niej ilustracji wszyskich bohaterów serii a każdy rozdział zaczyna się od krótkiej historii obrazkowej. Zdecydowany 'must have' dla fanów Popeye'a! :)


Postanowiłam zatem uczcić taką okazję właśnie szpinakiem. Przepis pochodzi z powyższej książki i jest bardzo prosty i szybki do wykonania.



Makaron ze szpinakiem i ricottą (4 porcje)


Składniki:

250g makaronu
2 łyżki stołowe orzeszków pinii
1 łyżka oliwy z oliwek
500g świeżego szpinaku (opłukany i odsączony)
2 ząbki czosnku (posiekane)
250g sera ricotta (pokrojony w kostkę)
3 łyżki startego parmezanu 
sól i pieprz


Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, wrzucamy orzeszki pinii na suchą rozgrzaną patelnię i lekko prażymy mieszając drewnianą łyżką aż się zarumienią. Przekładamy do miseczki.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę, lekko podgrzewamymy. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy aż szpinak zacznie mięknąć (około 7 minut). Pod koniec dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy. Usuwamy szpinak z patelni, odsączamy, zachowując soki z gotowania. Kiedy szpinak przestygnie - drobno siekamy. Posiekany szpinak, ricotta i soki z gotowania szpinaku wracają na patelnię, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy orzeszki.
  4. Gotowy szpinak z ricottą i orzeszkami mieszamy dokładnie z ugotowanym makaronem. Posypujemy tartym parmezanem.
Możemy użyć też szpinaku mrożonego, który należy ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania przed połączeniem z ricottą i makaronem.







Smacznego!

No comments:

Post a Comment