Saturday 28 September 2013

Połów łososia w Jemenie (Salmon fishing in the Yemen) - Paul Torday

Właśnie kończę czytać. Ładna i miła lektura na weekend. O wierze w to, co niemożliwe, o upartym dążeniu do celu, o relacjach międzyludzkich, o emocjach.
Nie rzuciła mnie na kolana, ale jest bardzo sympatyczna. Dobrze się czyta. Ciekawa ze względu na formę - składa się z listów, maili, notatek, zapisek z pamiętnika, artykułów z gazet, wywiadów. Chwilę zajmuje przyzwyczajenie się do takiego zlepka skrawków informacji, ale ostatecznie bez problemu sam czytający buduje sobie w głowie całą otoczkę i wyobrażenie o sytuacji i wydarzeniach jakie są mu tym sposobem przedstawiane. Nie ma tam potraw, które mogłabym bezpośrednio z książki „wyjąć” i zrealizować w kuchni. Ale głównym bohaterem jest tu łosoś, którego szczerze uwielbiam w każdej formie, więc pomyślałam że z tej okazji uda mi się przemycić na bloga jakieś łososiowe pyszności.
Jest jeszcze Szkocja w tle wydarzeń, której kawałeczek można nawet zobaczyć w filmie zrealizowanym w oparciu o książkę, a to trochę zdobywa moje serce za każdym razem ;)

Zapraszam zatem dzisiaj na łososiowe burgery.


Burgery z łososia



Składniki:

2 filety z łososia pokrojone na drobne kawałki
3 łyżki sosu tatarskiego
sok i skórka z połowy limonki 
25g bułki tartej 
1 łyżka majonezu
2 bułki (białe pieczywo np. typu ciabatta)
kilka liści sałaty, plasterki ogórka, pomidora i czerwonej cebuli
sól, pieprz
olej do smażenia




Przygotowanie:
  1.  Miksujemy łososia ze skórką z limonki i 1 łyżką sosu tatarskiego na jednolitą masę. Następnie przyprawiamy i mieszamy z bułką tartą. Z tak przygotowanej masy formujemy burgery (w zależności od tego jakiej wielkości mamy bułki - 2-3 sztuki)
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy burgery po 4-5 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. W tym samym czasie podpiekamy bułki w piekarniku aby były ciepłe i chrupiące.
  3. Przygotowujemy sos mieszając pozostałą część sosu tatarskiego z majonezem i sokiem z limonki.
  4. Serwujemy burgery w bułce z pomidorem, ogórkiem, cebulką i sosem.


 











 Smacznego!



No comments:

Post a Comment