' I'm starving and the stew is so delicious - beef, potatoes, turnips and onions in a thick gravy - that I have to force myself to slow down. All around the dining hall, you can feel the rejuvenating effect that a good meal can bring on. The way it can make people kinder, funnier, more optimistic, and remind them it's not a mistake to go on living. It's better than any medicine.'
Gulasz wołowy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki prapryki
500g wołowiny pokrojonej w kostkę
1 łyżka mąki
300ml wody
1 nieduża cebula
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu wołowego
2 ziemniaki
2 marchewki
2 rzepy
3-4 gałązki świeżego tymianku
1 duży pomidor
Przygotowanie:
- Podsmażamy mięso do zbrązowienia na oliwie z mieszanką soli, pieprzu i papryki. Dodajemy wodę, tymianek (listki bez gałązek), cebulę, koncentrat pomidorowy i pokruszoną kostkę wołową. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Dodajemy ziemniaki, marchewki, rzepy i pomidora pokrojone w kostkę, przykrywamy i znowu dusimy przez około godzinę aż warzywa i mięso będą miękkie. Około 10 minut przed końcem dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Sos będzie teraz gęstniał i musimy uważać by się nie przypalił, mieszając dosyć często.
- Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment