Na początek:
Jakubek i Brzoskwinia Olbrzymka (James and The Giant Peach)
Tytułowy bohater po śmierci rodziców trafia do domu dwóch paskudnych ciotek, które traktują go jak służącego. Pewnego dnia Jakubek spotyka w ogrodzie tajemniczego mężczyznę od którego dostaje magiczny upominek. Następnego dnia na od dawna martwym drzewie pojawia sie ogromna brzoskwinia. Jakubek przedostaje się do jej wnętrza, gdzie poznaje gromadę gigantycznych owadów z którymi wyrusza w podróż we wnętrzu brzoskwini.
W pierwotnej wersji owocem miała być wiśnia, Dahl zmienił jednak zdanie i wybrał brzoskwinię, gdyż jak uważał jest ona ładniejsza, większa i bardziej męsista niż wiśnia.
Cóż lepszego można stworzyć z miąższu brzoskwini jeśli nie dżem? Brzoskwinka w książce nie była jednak taka zwyczajna, więc potrzebowałam magicznego elementu. Zapraszam Was do udziału w mojej kuchennej magii.
Dżem Brzoskwiniowy z Wanilią
Składniki:
1kg dojrzałych brzoskwiń
1 szklanka cukru żelującego
pół laski wanilii
sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Brzoskwinie obierz, usuń z nich pestki i pokroj w kosteczkę. Gotuj w garnku o grubym dnie aż puszczą soki, mieszając co jakiś czas i uważając, by się nie przypaliły. Dodaj cukier, sok z limonki, ziarenka z laski wanilii i gotuj na malym ogniu często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać a soki zredukują. Ja zostawiam dżem w takiej formie z kawałkami owoców ale można też go rozdrobnić na jednolitą masę blenderem lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków w trakcie gotowania. Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych sloików, zakręć i odstaw do wystygnięcia.
No comments:
Post a Comment